marţi, 17.04.18 - Bucuresti

Conferința "NATO and the West. A new Strategic Concept?"

Mandatul, scopul și direcția Alianței Nord-Atlantice sunt în prezent sub lupa comunității internațională. Este ordinea mondială, așa cum o știm, pe cale de a fi fundamental modificată și de a intra într-o nouă etapă? Este Alianța pregătită să facă față amenințărilor hibride în continuă evoluție cu care se confruntă? Acestea sunt doar câteva din întrebările care au fost abordate la o conferință organizată de Friedrich-Ebert-Stiftung România și Școala Națională de Studii Politice și Administrative (SNSPA), în data de 17 aprilie, la București.

Punctul de plecare a discuției a fost un studiu FES recent lansat, intitulat "What Remains of the West? – Quo Vadis NATO?", elaborat de Helmut W. Ganser, Wulf Lapins și Detlef Puhl.

 

Printre vorbitorii în cadrul evenimentului s-au numărat Stephan Meuser, Reprezentantul Fundației Friedrich-Ebert-Stiftung (FES) în România și Republica Moldova; Remus Pricopie, Rectorul Școlii Naționale de Studii Politice și Administrative; Detlef Puhl, fost senior adviser NATO; Generalul de brigadă (ret.) Helmut W. Ganser, fost funcționar al Ministerului Apărării din Germania, Ana Tinca, Director pentru Politici Strategice, Ministerul Afacerilor Externe, România; și General (ret.) Mihail Ionescu, directorul Institutului de Studii Politice de Apărare și Istorie Militară (ISPAIM), Ministerul Apărării Naționale, România. Dezbaterea care a urmat a fost moderată de Prof. Vasile Secares, președintele Centrului de Studii NATO din cadrul SNSPA.

 

Evenimentul a fost primul dintr-o serie menită să pregătească Conferința de Securitate de la București, care va avea loc în luna septembrie. Dialogul și colaborarea reprezintă pietrele de temelie pentru o comunitate sigură din Atlanticul de Nord. Prin facilitarea acestor formate de dezbatere privind politica externă și de securitate, Dialogurile BSC au o contribuție importantă la consolidarea poziției NATO în această regiune.

 

Studiul FES poate fi descărcat de aici:

- în limba engleză: library.fes.de/pdf-files/id/ipa/14098.pdf

- în limba germană: library.fes.de/pdf-files/id/ipa/14099.pdf

nach oben